IIUM Holdings Sdn Bhd

Kit Typhidot harta berharga Profesor Emerita Datuk Dr Asma Ismail

Profesor Emerita Datuk Dr Asma Ismail - Kit Typhidot harta berharga Asma
Profesor Emerita Datuk Dr Asma Ismail

MEMEGANG status sebagai ahli akademik jurusan sains biologi dan dinobatkan pelbagai anugerah serta gelaran tidak membuatkan wanita ini terus mendongak.

Sebaliknya, Profesor Emerita Datuk Dr Asma Ismail ialah individu yang mudah didekati dan tutur bicara beliau penuh dengan nasihat serta kata-kata semangat.

“Bagi seorang ahli akademik, apabila kita ‘menutup mata‘ nanti, pasti Tuhan akan tanya apakah ilmu yang kamu hasilkan, dimanfaatkan oleh manusia?

“Untuk itu, dengan izin-Nya, saya dan pasukan sewaktu di Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya menghasilkan kit diagnostik pantas demam kepialu (tifoid) yang dipanggil Typhidot.

“Alhamdulillah, Typhidot berjaya mendapat pengiktirafan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),“ katanya kepada Sinar Harian.

Menjawab persoalan mengapa Typhidot mendapat pengiktirafan sebegitu, katanya, inovasi yang terhasil pada tahun 1994 itu sehingga kini berjaya membantu lebih dua juta manusia seluruh dunia.

“Lebih membanggakan lagi, apabila Typhidot sebenarnya membantu golongan miskin di lebih 18 buah negara dalam mengesan penyakit tifoid hanya dalam tempoh tiga jam,“ ujarnya.

Kongsi Asma, inovasi yang dilaksanakan ketika itu telah memberi impak yang besar buat dirinya sebagai seorang wanita dan juga ahli akademik.

“Ia merupakan salah satu inovasi oleh rakyat Malaysia untuk membantu golongan miskin sekali gus saya percaya Typhidot ini sebenarnya adalah salah satu Strategi Lautan Biru yang tidak disedari pun oleh sesiapa.

“Saya sangat bangga kerana kumpulan kami sebenarnya lebih awal melaksanakan strategi itu, tanpa kami sedar,“ katanya.

Sisipan khas sempena Hari Wanita Antarabangsa 2024

Bercakap mengenai cabaran dalam mengkomersialkan kit Typhidot, Asma tidak menolak wujudnya sikap skeptikal ataupun tidak percaya terhadap kebolehan rakyat di Malaysia.

“Saya tidak nafikan laluan untuk ke tahap ini sungguh berliku. Sebagai contoh, apabila Typhidot dipasarkan, negara luar seperti Filipina, India dan Pakistan sanggup membelinya dan mereka menghormati saintis Malaysia.

“Namun cabaran pertama yang saya hadapi adalah di negara sendiri. Orang kita masih tidak percaya dengan kebolehan anak watan. Mereka masih dengan pemikiran bahawa produk luar lebih bagus,“ kata beliau.

Bagaimanapun, masa berganti masa, Asma mengakui banyak pihak sudah membuka mata dengan inisiatif dilakukannya itu.

“Bagi saya Typhidot adalah penghasilan yang memberi impak cukup besar kepada dunia. Kita tidak boleh ubah mentaliti manusia secara drastik terhadap perubahan yang kita buat.

“Saya percaya dengan perkongsian ini, sedikit sebanyak membuka mata mereka yang masih memandang rendah terhadap produk kita dan insan di sebalik penghasilannya iaitu wanita,“ katanya.

Sisipan khas Sinar Ahad sempena Hari Wanita Antarabangsa 2024 yang menampilkan 10 Wanita Inspirasi Malaysia.

Sumber: Sinar Harian

Share this

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top