IIUM Holdings Sdn Bhd

Tengku Mahkota Pahang Berkenan Rasmi Kuliyyah Pelancongan Mampan Dan Bahasa Kontemporari UIAM

TENGKU Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke majlis Perasmian Kuliyyah Pelancongan Manpan dan Bahasa Kontemperori Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kampus Pagoh di Muar. FOTO BERNAMA

Muar: Tengku Mahkota Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan berangkat ke Majlis Perasmian Kuliyyah Pelancongan Mampan dan Bahasa Kontemporari (KSTCL) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kampus Pagoh, di sini, hari ini.

Keberangkatan tiba baginda kira-kira 10.45 pagi disambut Presiden UIAM Tan Sri Samsudin Osman, Rektor UIAM Prof Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dan Pegawai Daerah Muar Hasrin Kamal Hashim.

Samsudin dalam ucapannya berkata, asakan industri teknologi sangat mencabar, justeru perlu diberi perhatian oleh warga kuliyyah.

“Pada hari ini, kita perlu merasa bimbang apabila menyebut tentang Revolusi Perindustrian. Kita bimbang industri ini akan melupuskan nilai kemanusiaan atau dikenali dengan istilah ‘dehumanisation of men’.

“Justeru pertahankanlah nilai dan asas yang baik supaya kita tidak melahirkan robot yang hanya pandai berkata-kata, namun kosong dengan nilai, adab dan akhlak,” katanya.

Beliau berkata, di samping aspek nilai, kemampanan juga perlu diberikan perhatian bagi menjaga kelestarian alam sekitar sekali gus selari dengan apa yang diperjuangkan universiti itu selama ini.

“Jika tumpuan hanya diberikan kepada cara untuk membangunkan kawasan pelancongan, namun amat menyedihkan apabila bukit-bukau dibiarkan ditarah dan balak ditebang tanpa kawalan, maka hal itu amat bertentangan dengan maksud kemampanan yang kita perjuangkan selama ini,” katanya.

Sementara itu, Pejabat Komunikasi, Advokasi dan Promosi UIAM dalam kenyataan memaklumkan KSTCL sebelum ini dikenali dengan nama Kuliyyah Bahasa dan Pengurusan (KLM) terletak di UIA Kampus Gombak, sebelum berpindah ke Hab Pendidikan Tinggi, Bandar Universiti Pagoh pada 2017.

Pada Mac lalu, universiti itu menerima kelulusan penjenamaan semula KLM kepada KSSTCL oleh Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi dan diluluskan dalam Mesyuarat Senat UIAM serta Mesyuarat Ahli Lembaga Gabenor UIAM.


Sumber: BERNAMA

Share this

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top